Bakken met chocolade of cacaopoeder: wat is de beste keuze?

Foto die bij het artikel over het verschil tussen cacaopoeder en vaste chocolade hoort.

Wie graag koekjes of taart bakt, kan er niet aan ontkomen: chocolade! Dit heerlijke goedje dat menig vrouwenharten sneller doet slaan. Kleine stukjes door het beslag, een dikke laag chocoladeglazuur of subtiele sprinkels op je cupcake, er is altijd wel een goed excuus om dit bruine goedje boven te halen.

Maar wat is nu gezonder om te gebruiken, de vaste of poedervorm? 

En het antwoord is… *tromgeroffel*… cacaopoeder!

Cacaopoeder wordt beschouwd als één van de zogenaamde “superfoods” en wordt minder bewerkt dan vaste chocolade. Het bevat – zelfs in kleine hoeveelheden – heel wat vitaminen en mineralen. Het is gezond voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat chocolade een stof die je geluksgevoel verhoogt en is de poedervariant “zuiverder” dan de vaste vorm. Ik bedoel hiermee dat vaste chocolade verschillende kunstmatige ingrediënten zoals bewaarmiddelen. En oh ja, laten we de toegevoegde suikers natuurlijk niet vergeten!

Daarnaast bevat cacaopoeder ook een pak minder calorieën, hoera! Cacaopoeder bevat namelijk amper cacaoboter, een ingredient waar best veel vetten en calorieën inzitten. Om cacaopoeder te maken wordt da cacaomassa onder hoge druk uitgeperst. Wat overblijft is cacaopoeder en cacaoboter. De meeste boter is dus uit het poeder geperst.

Ook in je portemonnee voel je een verschil als je voor poeder kiest: een bus cacaopoeder kost ongeveer evenveel dan een tablet goede chocolade, maar je doet er wel langer mee er het op is.

Heb je dus bakplannen? Sla alvast een voorraadje cacaopoeder in, maar kies wel voor de ongezoete variant om het gezond te houden. Géén Nesquick dus! Om te weten of cacaopoeder ongezoet is, lees je best even de ingrediëntenlijst. Staat er geen suiker bij de ingrediënten, dan ben je veilig!

Wil je toch een keer vaste chocolade gebruiken? Probeer dan te kiezen voor de variant met minstens 70% cacao. Deze tabletten hebben heel vaak geen dierlijke ingrediënten en bevatten het minste vetten of toevoegingen.

Deels overgenomen van Libelle-lekker.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *