Wanneer gebruik je welke bloem?

6936601638 ec845e853c n 1 e1615756881139

In een eerder artikel had ik het reeds over het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem. Maar wist je dat er naast tarwe nog vele andere soorten meel bestaan? Elk hebben ze hun eigen smaak, eigenschappen en voordelen. Maar wanneer gebruik je welke bloem? Vandaag zet ik ze allemaal voor jou op een rij.

Gewone tarwebloem of meel

Dit is bloem of meel waar geen rijzende werking aan toegevoegd is. Wil je hier dus een cake mee maken, dan zal je zelf nog bakpoeder of baking soda moeten toevoegen. Reken 15gr bakpoeder of 5gr baking soda per 500gr bloem. Vergeet niet dat je ook iets zuurs moet toevoegen aan je recept als je baking soda gebruikt, anders wordt het rijzende effect niet geactiveerd. Denk hierbij aan azijn of citroensap. Geen zorgen, dit proef je niet in je baksel.

wanneer gebruik je welke bloem

Tarwebloem en tarwemeel is niet geschikt voor mensen die glutenvrij eten!

Zelfrijzende bloem

De naam zegt het eigenlijk zelf al: deze bloem bevat al bakpoeder en zal je baksels dus zeker laten rijzen zonder dat je extra rijsmiddel moet toevoegen.

Vloeiende bloem

Vloeiende bloem is een zeer fijne bloem met een korrelige structuur waardoor ze als het ware gaat vloeien als ze in aanraking komt met vloeistoffen zoals melk, water of bouillon. Daardoor is deze bloem erg geschikt voor het maken van sausen of andere gerechten waar je geen klontertjes in wilt.

Patentbloem

Het verschil tussen gewone bloem en patentbloem is dat patentbloem betere glutenvormende eiwitten heeft dan normaal tarwebloem. Dit is vooral handig voor broodrecepten. Door patentbloem te gebruiken zal het brood luchtiger worden en beter rijzen.

Havermeel

Dit eigenlijk gewoon tot meel gemalen havermout. Als je zelf een keukenmachine of koffiemolen hebt kan je het dus zelf makkelijk maken. Havermout is erg voedzaam, zit vol vitamines en vezels, zorgt er voor dat je sneller vol zit en dus minder snel terug honger krijgt. Ik vervang vaak een deel van mijn bloem met havermeel voor een iets gezonder recept. Wie geen gluten verdraagt kan kiezen voor glutenvrij haver.

Kokosmeel

Dit meel is geschikt voor wie glutenvrij wil bakken en wordt gemaakt van gedroogd kokosvruchtvlees. De smaak hiervan is subtiel en komt bijvoorbeeld erg tot zijn recht in recepten waar ook chocolade of fruit in wordt gebruikt. Kokosmeel is wel vrij duur. Wil je een keer experimenteren met kokosmeel zonder meteen een groot pak te kopen? Koop dan een pakje kokosschilfers (te vinden bij de bakproducten) of kokosvlokken. Let er op dat het om pure kokos gaat, zonder toevoegingen van bijvoorbeeld suiker of zout. Doe de kokosnoot in een kom met water en laat minstens 4 uur staan. Gebruik 1 deel kokos op 4 delen water. Doe nadien alles in je blender of keukenmachine en mix tot meel.

Amandelmeel

Zoals de naam het zelf zegt: dit meel is gemaakt van fijngemalen amandelen. Net als kokosmeel is amandelmeel ook makkelijk zelf te maken, op voorwaarde dat je een keukenmachine hebt die het aan kan om noten te mixen. Als je geen krachtige keukenmachine hebt kan je er ook voor kiezen om amandelschaafsel fijn te maken in plaats van noten. Dit vraagt minder kracht van je machine. Het voordeel van amandelmeel is dat het erg weinig koolhydraten en geen gluten bevat. In taart- of koekdeeg zorgt het voor een mooie brosse en knapperige structuur, terwijl het in cakes juist zorgt voor een volle smaak en smeuïge structuur. Baksels met amandelmeel worden wel sneller bruin en branden dus ook sneller aan. Goed opletten dus!

Speltbloem

Speltmeel of speltbloem is gemaakt van een graankorrel en is eigenlijk de “voorouder” van het tarwe. Toch zijn deze twee niet helemaal met elkaar te vergelijken. Zo is het gebruik van tarwe af te raden voor wie geen gluten verdraagt. Voor sommige is spelt dan de oplossing. Het gekke is dat er eigenlijk net meer gluten in spelt zit, maar doordat ze andere eigenschappen hebben dan gluten uit tarwe kan een deel van de mensen met een intolerantie wél speltmeel verdragen. Speltmeel wordt het vaakst gebruikt in brood, maar is zeker ook geschikt voor ander gebak. Let er wel op dat je het deeg niet kapot kneed als je speltmeel gebruik, daar dit delicater is dan gewone tarwe. Zelf brood bakken met tarwe is uiteraard geen probleem, maar halveer de leeftijd als je voor speltmeel kiest. Zo voorkom je dat je deeg stuk kneed.

(gedeeltelijk overgenomen van Broodsmakelijk)

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van – je raad het nooit – fijngemalen kikkererwten.

Rauw heeft het een uitgesproken bittere smaak, die veel mensen erg vies vinden. Deze smaak verdwijnt echter zodra het meel verhit wordt.

Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Naast gebruiken in gebak kun je er ook sauzen mee binden en het gebruiken als eivervanger in pannenkoeken en cakes. In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten.

(Gedeeltelijk overgenomen van Vegetus)

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *