Besparen op je boodschappen doe je zo!

tips budget budgetvriendelijk boodschappen

Boodschappen doen, voor de ene is het even ontspannen en voor de ander een noodzakelijk kwaad. Voor sommigen is boodschappen doen een hele oefening: wanneer je maar weinig geld te besteden hebt kan het soms moeilijk zijn om gezond en gevarieerd te eten. Maar zelfs als je wat financiële ruimte hebt hoeft dat niet te betekenen dat je het geld door ramen en deuren moet gooien. Vandaag geef ik enkele tips die je kunnen helpen om geld te besparen op je boodschappen.

Maak een weekmenu

Deze tip heb je vast al eerder gehoord, maar hij werkt echt! Door vooraf een weekmenu samen te stellen, kan je makkelijker bepalen welke boodschappen er aangekocht moeten worden. Zo voorkom je impulsieve aankopen als je in de winkel staat. Probeer je boodschappen zoveel mogelijk te bundelen in 2 of 3 winkelbezoekjes per week. Op die manier kom je minder in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet echt nodig hebt.

Voorbeeld van een weekmenu.
Maak een boodschappenlijstje

Deze tip gaat een beetje samen met de vorige, maar is ook zeer doeltreffend. Het maken (en meenemen!) van een boodschappenlijstje zorgt ook weer voor minder impulsaankopen. Koop een krijtbord, prikbord of hang gewoon een simpel briefje aan de koelkast en schrijf daar je aankopen op zodra je er aan denkt. Sta je bijvoorbeeld in de badkamer en merk je dat de tandpasta bijna op is? Schrijf het meteen op je lijstje, ook als je nog niet meteen gaat winkelen. Zo voorkom je dat je dingen vergeet, waardoor je alsnog extra naar de winkel moet gaan.

Wanneer je gaat winkelen overloop je je weekmenu en vul je je boodschappen aan met de ontbrekende items.

Laat kinderen thuis (als dat kan)

Het hebben van kinderen is een geschenk, maar als het op boodschappen doen aankomt ben je beter af zonder. Dat bedoel ik uiteraard niet cru, maar kinderen krijgen in een winkel heel veel impulsen binnen en zijn nog niet in staat om deze (voldoende) onder controle te houden. Als ze door de gangen wandelen zien ze heel vaak dingen die ze willen hebben. Omdat de verpakking roze is, omdat hun idool op de koekjes staat of omdat ze gewoon besloten hebben dat ze echt niet naar huis gaan zonder dat ene item. Kinderen kunnen doordrammen of zelfs driftbuien krijgen, en als ouder is het niet altijd makkelijk om voet bij stuk te houden. Neem je je kinderen mee tijdens het inkopen, dan is de kans groot dat je met spullen thuis komt die niet op je boodschappenlijstje staan.

Natuurlijk is het niet altijd vanzelfsprekend om je kinderen thuis te laten, zeker niet als ze nog jong zijn. Probeer daarom “cruciale plekken” in je winkel te ontdekken. Dit zijn de rekken waar kinderoogjes heel veel verleiding zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rekken met koekjes, chips, snoep en chocolade. Deze producten hebben vaak heel kleurige en levendige verpakkingen. Soms staat er zelfs K3 of Bumba op. Probeer deze rekken zoveel mogelijk te vermijden of – als je er toch iets uit nodig hebt – beperk je tijd in deze winkelgang. Nemen wat je nodig hebt en wegwezen!

Koop verpakkingsvrij

Probeer zo weinig mogelijk verpakking te gebruiken. Kies voor groenten en fruit dat je zelf in een (herbruikbaar) zakje stopt in plaats van voorverpakte groenten. Het is bewezen dat voorverpakte producten duurder zijn dan onverpakte. Wat ook logisch is aangezien er meer verpakkingskosten en arbeidskosten doorberekend moet worden aan de consument. Er bestaan zogenaamde “verpakkingsvrije winkels” waar je zelf je doosjes en zakjes meeneemt om met producten te vullen. Maar ook gewone supermarkten hebben – vooral bij groenten en fruit, maar ook soms bij noten – doorgaans een verpakkingsvrij aanbod. Kies liefst voor herbruikbare zakjes om de natuur te sparen.

Voorbeeld van een verpakkingsvrije winkel.
Voorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Copyright: today.com
Koop groot

Als je dan toch producten in verpakking koopt, probeer je verpakkingen dan zo groot mogelijk te kopen. Kies bijvoorbeeld niet voor rijst in bundeltjes, maar koop 1 grote zak rijst waarbij je zelf porties afweegt. Zoals ik in de vorige tip al uitlegde wordt een product duurder naarmate er meer verpakking in wordt verwerkt. Om een voorbeeld te geven: bij Aldi verkopen ze rijst in buideltjes, 4 x 120gr voor 0,55 euro. Ze verkopen er ook een zak van 1kg, waarbij je de porties zelf afweegt. Voor deze rijst betaal je 0,89 euro. De grote zak lijkt op het eerste zicht iets duurder, maar je krijgt er wel meer voor terug.

Ook producten in blik kan je in groot formaat kopen. Ik zag al blikken van 800gr en meer!

Blijf wel steeds kijken en vergelijken, sommige grootverpakkingen zijn in verhouding net duurder.

Overweeg online aankopen

Sommige dingen zijn voordeliger om via een webshop te kopen. Ik heb op mijn blog al enkele keren De Notenshop en Pit&Pit vermeld, maar ook Dille&Kamille is een aanrader. In deze winkels kan je o.a. grote verpakkingen rijst, pasta en gedroogde bonen kopen. Maar waar ik deze winkels vooral om zou aanraden is de aankoop van noten, zaden en speciale meelsoorten. Winkels hebben vaak enkel kleine doosjes noten en zaden die best wel duur zijn, zeker als je er veel nodig hebt. Bij bovenstaande winkels kan je ze in grotere verpakkingen kopen en ben je zeker van een goede kwaliteit. Je kan zelfs voor bio-producten kiezen. Ze hebben ook een ruim assortiment aan bloem- en meelsoorten, ook voor wie bijvoorbeeld glutenvrij of de wat specialere meelsoorten zoekt. Ik denk hierbij aan kokosmeel, amandelmeel, volkorenbloem, …

Spreek eventueel af met vrienden of familie om samen aan te kopen, zo bespaar je weer geld.

Experimenteer met Too Good To Go

Wie in België woont heeft vast al eens gehoord van “To Goo To Go”. Dit is een app die je kan installeren op je smartphone en waar je voedseloverschotten van winkels en restaurants kan aankopen aan een goedkoop tarief. Je kan dan bijvoorbeeld een pakket kopen met een winkelwaarde van 12,00 euro aan een bedrag van 3,99 euro.

Nu heeft deze manier van winkelen ook wel zijn nadelen. je kan namelijk zelf niet kiezen wat er in je pakket zit, dus als je een moeilijke eter bent zal je misschien wat teleurgesteld zijn. Houd er ook rekening mee dat dit voedsel is dat normaal gezien weggegooid zou worden. Wanneer je bijvoorbeeld een pakketje via een supermarkt zou aankopen, krijg je producten die hun houdbaarheidsdatum bereikt hebben. Deze producten zijn nog perfect te eten (anders mogen ze die ook niet uitdelen), maar mogen wettelijk gezien niet meer verkocht worden. Handig om in te vriezen of snel te gebruiken, maar niet ideaal om nog een week in je koelkast te laten liggen.

Het hangt ook een beetje van winkel tot winkel af, dus probeer het misschien eens en kijk of het je bevalt. ik koop zelf elke week een groenten- en fruitpakket bij een groothandelaar, via deze app. De producten zijn hier en daar gedeukt of hebben een plekje, maar gewoon nog prima te eten. Ik snij alles in stukjes en vries het in. Zo heb ik altijd gezonde voeding in huis.

Ga winkelen als je weinig tijd hebt

Misschien een beetje een gekke tip, maar wel doeltreffend voor wie zichzelf op uitgebreide winkeluitstapjes betrapt. Probeer je boodschappen kort voor sluitingstijd of voorafgaand aan een afspraak te doen. Als je weinig tijd hebt zal je ook niet geneigd zijn om rustig rond te kijken en kom je dus ook minder verleiding tegen. Ik zou je wel aanraden om een winkellijstje mee te nemen en te kiezen voor een vertrouwde winkel. Zo vergeet je zeker niets en hoef je niet te zoeken waar alles staat.

Kijk en vergelijk

Ik weet dat deze tip niet voor iedereen even haalbaar is, maar ik geef hem toch maar mee: vergelijk de prijzen in de verschillende winkels. Zeker voor producten die je regelmatig koopt kan het de moeite zijn om je niet tot 1 winkel te beperken voor al je aankopen.

Volg de promoties

Promoties zijn ideaal om je voorraadkast of diepvries aan te vullen. ik heb zelfs al verhalen gehoord van mensen die uitsluitend producten kopen die in promotie staan.

Vergelijk ook de promoties tussen de verschillende winkels. Het is mij al meermaals opgevallen dat verschillende winkels dezelfde producten in promotie hebben. Bij de ene winkel is het 1+1 gratis, bij de andere -50% op de eenheidsprijs.

promotie
Zoek een evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit

Sommige mensen kopen alleen maar A-merken omdat ze denken dat deze lekkerder en kwalitatiever zijn. Maar dat klopt niet altijd. Een pak pasta van 0,50 euro smaakt vrijwel hetzelfde als een pak van 1,20 euro. Bij meerdere steekproeven waarbij de testpersonen een bepaald type voedsel voorgeschoteld kregen van verschillende merken – bijvoorbeeld frietjes -, kwam niet altijd het bekendste merk als favoriet uit de bus. Soms kreeg het A-merk zelfs de laagste score. Ga dus vooral experimenteren en ontdekken waar je smaakpapillen blij van worden.

Maar zoals het gezegde gaat: goedkoop is niet altijd goede koop. Ikzelf koop liever geen groenten meer bij Aldi, tenzij ik van plan ben om ze meteen te gebruiken of in te vriezen. Het is mij al meermaals overkomen dat de groenten erg snel rot worden waardoor ik ze uiteindelijk moet weggooien. Zonde van mijn geld dus!

Don’t shop when you’re hungry

En als laatste een tip die bij vele wellicht ook bekend in de oren klinkt: doe geen boodschappen als je honger hebt! Met honger boodschappen gaan doen staat zowat gelijk voor het kopen van eten dat je anders niet zou kopen. Vooral zoetigheden zijn op dat moment gevaarlijk, omdat onze bloedsuikerspiegel vaak lager staat als we honger hebben. Om hem weer omhoog te krijgen verlangt ons lichaam naar iets zoets, dat werkt het snelst.

Probeer iets kleins te eten voor je vertrekt of neem een flesje water mee. Bij sommige mensen helpt het ook om kauwgum te eten.

Heb jij zelf nog tips? Laat het me hieronder weten!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *