De waarheid achter je ei

bruine witte eieren e1615989420701

Taart, cake, koekjes, … We zondigen ons er allemaal aan. Helaas zitten er in veel gebak ook ei en daar ben ik niet zo fan van….

De manier waarop kippen behandeld worden is namelijk niet zo netjes. Ze zitten vaak met te veel in een te kleine ruimte en genieten soms maar van een paar uur buitenruimte per dag. Veel kippen zien zelfs nooit het zonlicht! Wanneer de kippen kuikens krijgen en daar blijken haantjes tussen te zitten, worden deze haantjes meestal levend vergast. Eén van de reden hiervoor is dat deze haantjes weinig “meerwaarde” hebben, aangezien ze geen eieren leggen en dus ook geen geld opbrengen. Ook worden in sommige kippenhouderijen de snavelpunten van de kippen afgeknipt zodat ze elkaar niet kaal pikken. Helaas gebeurd dit onverdoofd en is het onnodig, waardoor het een vorm van dierenmishandeling is.

Code op het ei (Bron: Gezondheid)

Het is je vast al eens opgevallen dat op je eieren een soort van stempel staat. deze stempel zegt je meer over de leefomstandigheden van de kip die dat specifieke ei gelegd heeft. Een voorbeeld van zo’n code is 1 BE 1234-2. Maar wat willen deze getallen nu juist zeggen? Ik zet het even op een rij voor je:

De letters geven het land van herkomst aan. In dit geval staat er “BE”, dus dit ei komt uit België. De cijfers die NA de letters komen zijn de identificatiecode van de pluimveehouder. Een soort paspoort eigenlijk.

Maar VEEL BELANGRIJKER om op te letten bij je aankoop is het eerste cijfer van de stempel. Dit cijfer geeft aan uit welk houderijsysteem het ei komt en in welke levensomstandigheden de kip leeft. Er zijn vier categorieën (van 0 tot 3).

  • Categorie 0 is de biologische kippenhouderij. In een biologische kippenhouderij mogen maximaal zes kippen per vierkante meter rondlopen. Er moeten een zitstok, een legnest en strooisel aanwezig zijn. De kippen moeten de hele dag over een vrije uitloop naar buiten van vier vierkante meter per kip kunnen beschikken, behalve bij door de veterinaire autoriteiten opgelegde tijdelijke beperkingen. Per stal mogen maximaal 3000 dieren worden gehouden. Het verwijderen van de snavelpunt is bij deze kippen verboden. Het voedsel van de legkippen moet voor minstens 80 % van biologische oorsprong zijn en er moet voldoende ruwvoeder (zoals gras) zijn. In de biologische kippenhouderij primeert de diervriendelijkheid.
  • Categorie 1 zijn de kippen in vrije loop. In dit houderijsysteem mogen maximaal zeven kippen per vierkante meter staloppervlakte aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok en een legnest en de stal is voorzien van strooisel. Ook hier hebben de kippen de hele dag een vrije uitloop naar buiten. Deze uitloop moet grotendeels begroeid zijn (bijvoorbeeld met gras) en een oppervlakte van minstens vier vierkante meter per kip beslaan. Het verwijderen van de navelpunt is in dit systeem toegestaan, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de kippen elkaar kaal pikken.
  • Categorie 2 geeft aan dat het om scharrelkippen gaat. In dit systeem mogen per vierkante meter maximaal zeven kippen aanwezig zijn. Ze hebben een zitstok, een legnest en strooisel, maar er is geen uitloop naar buiten. Minstens een derde van de staloppervlakte is scharrelruimte. Het verwijderen van de navelpunt is toegestaan.
  • Categorie 3: de legbatterij. Het overgrote deel van de eieren wordt geproduceerd in legbatterijen. In dit houderijsysteem zitten meestal vier tot vijf kippen samen in een kooi. De Europese wetgeving bepaalt dat per kip minstens 750 vierkante centimeter beschikbaar moet zijn. Daarnaast gelden een reeks bepalingen voor wat de uitrusting van de kooi betreft. In dit houderijsysteem zijn de productieomstandigheden van de dieren gemakkelijk te controleren wat garanties biedt inzake hygiëne van de producten.
Uitleg over de eistempel.
Welk ei koop je het best?

Mijn antwoord: géén! Sommige zaken uit bovenstaand lijstje klinken misschien rooskleurig, maar zeggen niets over de manier waarop deze kippen alsnog aan hun eind komen. Wanneer ze niet meer rendabel zijn worden ze samen gepropt in een vrachtwagen, met vele op elkaar omdat het vervoer natuurlijk niet teveel mag kosten voor deze “waardeloze” kippen. Eenmaal in het slachthuis aangekomen worden de slachtdieren eerst levend gekeurd. Er wordt bijvoorbeeld naar de gezondheid gekeken. Vervolgens worden de goedgekeurde dieren gedood en geslacht. Dit gebeurt in 2 stappen. Eerst worden ze vergast met CO2 of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Als het dier niet voldoende bewusteloos is – wat wel voorkomt – maken ze hun laatste momenten dus heel bewust mee.

Eieren zijn ook helemaal niet meer nodig. Of je nu wafels, koekjes, taart, pannekoeken of cake wil bakken, er bestaan gewoon heel handige en goedkope alternatieven voor. Zelfs voor je quiche of roerei bestaan er oplossingen die net zo lekker zijn (en soms zelfs akelig dicht bij de smaak van een echt ei komen).

Wil je toch écht eieren kopen? Kies dan A.L.S.J.E.B.L.I.E.F.T niet voor de lekker goedkope, maar ga voor de biologische eieren. Deze kippen hebben het beste leven in de beste omstandigheden gehad. Kies zeker niet voor de legbatterijen! Deze kippen zien nooit de buitenlucht en worden het slechtst behandeld. Of kies er voor om zelf kippen te houden als je daar de mogelijkheden voor hebt. Voorzie voldoende buitenruimte, goede voeding en een degelijk kippenhok waar je dier kan schuilen en rusten. Mocht je honden hebben, zorg er dan voor dat je kippen goed afgeschermd zitten zodat ze niet doodgebeten kunnen worden.

Maar eieren zijn eigenlijk overbodig en heel makkelijk te vervangen. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat precies doet.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *