Wat is het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem?

het verschil tussen taremeel en tarwebloem

In mijn blog van vandaag ga ik het hebben over het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem.

Bakken, ik ben er namelijk dol op! Helaas gaan al die lekkere dingen meestal ook gepaard met de nodige calorieën… Toch zijn er verschillende manieren om je baksels iets gezonder te maken. Zo kan je de suiker vervangen door zoetstof en (een deel van) de bloem vervangen door havermeel.

Maar je kan ook kiezen om tarwemeel in plaats van tarwebloem te gebruiken. Wat is het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem? En wat zijn de voordelen? Ik leg het even uit!

Tarwemeel

Als je tarwemeel koopt, koop je eigenlijk meel dat bestaat uit de volledige graankorrel. Dus zowel de meelkern, de kiem als de zemel. Hierdoor heeft tarwemeel een lichtbruine kleur. Alle voedingsstoffen en vezels zijn nog aanwezig. Tarwemeel kennen we ook als volkoren tarwebloem. Tarwemeel kan je o.a. kopen bij de Notenshop.
Voor de baksels die op deze website staan gebruik ik doorgaans altijd tarwemeel.

het verschil tussen taremeel en tarwebloem
Links op de foto het bruine tarwemeel waar nog extra vezels in zitten, rechts het witte tarwebloem.
Foto: Rutger Bakt

Tarwebloem

Tarwebloem is eigenlijk de “light-versie” van tarwemeel. Om bloem te verkrijgen wordt het meel gezeefd, waardoor de zemelen en kiemen gefilterd worden. Daar waar tarwemeel een grove textuur heeft, is dat bij tarwebloem net niet het geval. Gewone bloem heeft dan ook een typische witte kleur en komt in verschillende varianten zoals patentbloem en vloeiende bloem.

Het verschil tussen tarwemeel en tarwebloem is dus vooral de manier waarom het verwerkt wordt en de hoeveelheid vezels het bevat. Ook financieel is er een – weliswaar klein – verschil tussen tarwemeel en tarwebloem: tarwemeel is iets duurder, maar gezien de vele voordelen die het met zich meebrengt heb ik persoonlijk dat er graag voor over.

Wat is de beste keuze?

Witte tarwebloem is het goedkoopste en overal makkelijk te verkrijgen. Ook financieel is er een – weliswaar klein – verschil tussen tarwemeel en tarwebloem: tarwemeel is iets duurder, maar gezien de vele voordelen die het met zich meebrengt heb ik persoonlijk dat er graag voor over Het bevat meer vezels en voedingswaarde. Dankzij de “extraatjes” die er in zitten heb je ook sneller een voldaan gevoel en zal je minder snel honger krijgen. Als het kan, kies je dus beter hiervoor!

Andere soorten bloem

Naast tarwe zijn er ook nog andere soorten meel en bloem die je kan gebruiken zoals havermeel, patentbloem, speltmeel, … Speciaal voor jou maakte ik een overzichtje van al deze soorten en hun eigenschappen.

Zin gekregen om te bakken? Ontdek bakrecepten en baktips van Holy Glory!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *