Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

verschil tussen bakpoeder en baking soda

Ze zien er hetzelfde uit, ze hebben enkele overlappende eigenschappen en ze worden vaak samen in recepten gebruikt. Maar wat is nu het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

verschil tussen bakpoeder en baking soda

Dat verschil tussen bakpoeder en baking soda is kleiner dan je wellicht denkt. Zowel bakpoeder als baking soda wordt gebruikt om het gebak te laten rijzen. Wel is het zo dat baking soda – ook gekend als natriumbicarbonaat – een stuk krachtiger is dan bakpoeder. Baking soda werkt echter alleen als er iets zuurs in je recept zit zoals bijvoorbeeld citroen. Van zodra het soda in aanraking komt met het zure, zal je merken dat er bubbeltjes ontstaan en het mengsel begint te bruisen. In vegan bakrecepten wordt dit vaak gebruikt om een cake luchtig te maken, aangezien er geen eieren zijn die daar voor zorgen.

Bij bakpoeder zit dat zuurtje er al in, het is dus al actief. In vegan recepten wordt vaak de combinatie van beide gebruikt, maar dat is niet erg. Het zure in je bakpoeder “helpt” namelijk om je baking soda extra te activeren. Wat wel belangrijk is als je baking soda gebruikt, is dat je het baking soda pas op het einde van je recept toevoegt aan je zure ingrediënt, anders gaat het bruisende effect verloren. Roer ook niet teveel in je beslag eens je baking soda er in zit! Roer kort zodat het doorheen je beslag verdeeld is en plaats het dan zo snel mogelijk in je voorverwarmde oven voor het beste resultaat.

Zin gekregen om te bakken? Probeer dan zeker dit vegan bananenbrood eens!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *