Welke ui is geschikt voor welk gerecht?

uien 1105628000 1280x640 1 e1615989331569

Wie wel eens zelf kookt of bakt weet dat een lekker gerecht staat of valt met de juiste ingrediënten. Niet alleen de kruiden zijn belangrijk, maar ook de basis moet kloppen. En met basis bedoel ik onder meer de uien. Maar welke ui is geschikt voor welk gerecht?

Wist je dat er maar liefst 6 soorten uien zijn, elk met hun eigen smaak? De ene zoet, de ander wat zachter. Vandaag leg ik je het verschil tussen al deze soorten uit en vertel ik je in welk soort gerechten ze het beste tot hun recht komen.

De zoete ui

zoete ui list wide
De zoete ui lijkt erg op de witte ui, maar heeft een zoetere smaak en is iets milder dan een gele ui.  Ze hebben ook dikkere lagen en zijn daardoor beter geschikt voor bereidingen waarbij het belangrijk is uienringen te snijden. Denk hierbij aan de garnering op een hamburger of het maken van gefrituurde uienringen. Doordat ze wat zachter zijn dan de witte ui zijn ze ook ideaal om rauw te gebruiken. De zoete ui is komt vooral tot zijn recht in de Mexicaanse keuken.

De witte ui

957 Groente shutterstock witte ui 230x300 1
Deze ui is iets zoeter dan de gele ui, maar toch nog vrij scherp van smaak. Je zou hem rauw kunnen eten, maar daarvoor heeft hij de juiste gerechten nodig zoals een lekkere salsa. Van alle uien is deze het knapperigst! De witte ui wordt zachter van smaak als hij aangestoofd of opgewarmd wordt. Hierdoor is hij perfect te gebruiken in al je warme bereidingen. Ideaal voor wokgerechten!

De gele ui

download
Deze ui hebben we wellicht allemaal standaard in huis. De gele ui is te herkennen aan zijn bruine jas en witte binnenkant. Het voordeel van de witte ui is dat hij bijna overal in past, zowel rauw als aangespoord. Daarom dat we hem ook zo vaak gebruiken natuurlijk ;).

De rode ui
plantenfiche allium cepa red baron rode ui 13597
Rode uien nogal scherp smaken. Nochtans bevatten ze meer suiker dan hun lichtere broeders en zijn ze dus ook een stukje zoeter. De geur en smaak zijn sterker dan die van de witte en gele uien, maar toch verlenen ze zich uitstekend in rauwe of ingemaakte gerechten. Je zult rode ui vooral tegenkomen op pizza’s en door salades. Ook zijn ze heerlijk om mee te grillen. De rode ui wordt erg vaak rauw gegeten, maar ook gebakken of gegrild is deze heerlijk én zoet. Ze doen het ook erg goed door de guacamole of op een hamburger.

De sjalot

sjalotje
Ik leerde dat de sjalot officieel geen ui is, omdat ze op dezelfde manier als knoflook groeien. Toch beschouwen de meeste mensen de sjalot als een uisoort, waardoor ik besloten heb om deze toch maar in het lijstje te verwerken. Sjalotjes zijn subtieler van smaak, maar toch nog lekker scherp en zoet. Ze zijn ideaal om rauw te gebruiken in vinaigrettes of salades, maar ook in sausen komen ze tot hun recht.

De lente-ui

5db59d0b 49d3 4329 a967 8ee779d835ff
Deze schattige stengels hebben een hele zachte smaak die ons aan prei doet denken. Ze komen tot hun recht in Aziatische gerechten, maar kunnen net zo goed in alledaagse gerechten gebruikt worden. Omwille van hun zachte smaak worden ze meestal op het laatste moment een een bereiding toegevoegd. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak als garnering in soep of salades.

Wat is jouw favoriete ui?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *