Zoetzure curry met perzik en rijst

Foto van het recept voor vegan zoetzure curry met rijst en perzik.

Vandaag deel ik met jullie dit receptje voor heerlijke zoetzure curry met perzik en rijst!

Ik heb al een hele poos een lijstje van gerechten die ik wil uitproberen en/of aanpassen naar een plantaardige variant. Dat aanpassen is helaas niet altijd zo vanzelfsprekend, omdat het effect van één dierlijk product niet altijd te vervangen is door één plantaardig product. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gerechten of baksels waar veel eieren in verwerkt zijn. Dat plantaardig maken vraagt soms dus wat voorbereiding en geëxperimenteer, waardoor ik niet altijd meteen aan de slag kan gaan.

Daarnaast is één van mijn “talenten” dat ik soms moeilijk – ahum – kan kiezen als ik meerdere opties heb waar ik enthousiast van word. Zoals dit lijstje dus! Ik kon maar niet beslissen wat mijn volgende “experimentje” zou zijn. ik had eigenlijk zin om te bakken, maar daarvoor had ik niet alle nodige ingrediënten in huis. Dus pakte ik het anders aan en besloot ik om mijn lijstje van boven naar onder af te werken. Op die manier kwam alles wel eens aan bod en hoefde ik mezelf niet te ergeren aan mijn eigen wispelturigheid.

Dit zoetzuur rijstgerecht mocht dus de spits afbijten! Dit rijstgerecht is een variant op de bekende “kip pilav”. Deze zoetzure curry met perzik en rijst is een vleugje pittig, met dank aan de sambal. De perziken zorgen op hun beurt dan weer voor een fris en “verkoelend” effect. Deze zoetzure curry met perzik en rijst is niet alleen bijzonder lekker, maar ook nog eens bijzonder low-budget om aan te kopen.

Hoeveel kost dit gerecht?

  • Basmatirijst: € 1,49 (zak van 1kg)
  • Sambal oelek:€ 1,49 (potje van 200gr)
  • Ketsjap manis: € 1,29 (flesje van 250ml)
  • Paprika: € 2,37
  • Perziken op siroop: € 0,79 (blik van 800gr)
  • Kikkererwten: € 1,49 euro
  • Tomatenpuree: € 0,39 euro (groot blik)

Totaalprijs: € 8,02 voor 4 porties van deze zoetzure curry met perzik en rijst. Na het maken van dit gerecht heb je nog rijst, sambal, ketsjap manis en perziken over die je eventueel kunt gebruiken om een ander gerecht te maken. De gedroogde kruiden en olie zijn niet bij de totaalprijs gerekend, daar je deze maar 1 keer koopt en heel lang meegaan.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn , omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen.

zoetzure curry met perzik en rijst

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400gr rijst, ik gebruikte basmati
  • 1 blik gekookte kikkererwten
  • 3 paprika’s, eventueel in verschillende kleuren
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 140gr tomatenpuree
  • 3 perziken, vers of uit blik
  • 100ml groentenbouillon
  • 1 eetlepels ketsjap manis
  • 2 a 4 theelepels sambal oelek

Hoe maak je deze zoetzure curry met perzik en rijst?

Kook de rijst in een pan met voldoende water. Snipper de uien en look fijn. Snijd de paprika en perziken in blokjes. Giet de kikkererwten in een vergiet of zeef en spoel ze goed af. Laat ze even uitlekken terwijl je in een pan wat olie verhit om de ui en look aan te fruiten. Voeg na 2-3 minuten de uitgelekte kikkererwten toe. Bak alles onder regelmatig roeren tot de kikkererwten wat kleur krijgen. Voeg vervolgens de paprika toe.

Laat alles ongeveer 5 minuten stoven, roer af en toe even. Nu kan je de perziken en tomatenpuree toevoegen. Na 1 minuutje kan je ook de bouillon, sambal oelek en ketjap manis toevoegen. Laat alles 10 minuten pruttelen op een middelmatig vuur. Serveer met de gekookte rijst.

Variatie-suggestie: probeer eens met naanbrood in plaats van rijst.

Heb jij deze zoetzure curry met perzik en rijst al eens gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je er van vond dus laat het me hieronder weten. Deal?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 − 55 =