Spruitjesschotel met snelle kaassaus

20200502 133500 scaled e1615989578759

Spruitjes, you love them or you hate them. Vaak is er geen middenweg; vooral kleine kinderen halen vaak hun neus op als er spruitjes op het menu staan. Zelf eet ik erg graag en ik kan me ook niet herinneren dat dit in het verleden anders was. Mijn mama deed er nochtans geen gekke dingen mee; gewoon koken in water en dat was het. Tegenwoordig zie ik ze vaak op het menu met spekjes en look. En nu dus dit recept voor deze spruitjesschotel met snelle kaassaus!

Gehakt van champignons

Ik maakte een lekkere ovenschotel met “gehakt”, aardappelen en kaassaus. Het gehakt is gemaakt van fijn gemixte kastanjechampignons. Doordat je deze fijn mixt krijg je het uitzicht en de textuur van gehakt. Deze manier van bereiden bevat aanzienlijk minder calorieën én het is nog eens een pak goedkoper! Voor 1kg verpakkingsvrije kastanjechampignons betaal ik in Carrefour € 4,85. Voor een kilo kippengehakt betaal je gemiddeld 8 a 9 euro per kilo en voor vegetarisch gehakt kan het soms zelfs nog duurder zijn, afhankelijk van welk merk je koopt. Je bespaart dus makkelijk € 5,00, een bedrag waar sommige mensen een volledige maaltijd voor moeten koken. Ik koop mijn champignons graag in Carrefour omdat ik ze daar verpakkingsvrij kan kopen, maar als je ze in Aldi of Lidl koopt kom je wellicht zelfs nog goedkoper uit.

Merci aan Jamie Oliver 

De kaassaus is ideaal voor wie geen zin heeft om in de keuken te staan of niet zo handig is in het maken van een roux. Zelf maak ik nooit een roux omdat dit door mijn handicap teveel energie kost. Vroeger ging ik dan ook steenvast voor de instant poedermixen, maar aangezien daar melk (en ander rotzooi zoals bewaringsmiddelen) in zitten is dat geen optie meer. In een filmpje zag ik Jamie Oliver deze snelle kaassaus maken en ik dacht: dat wordt hem!

Eén pot nat

Ik heb er bewust voor gekozen om de aardappelen en spruitjes in hetzelfde water te koken. Op die manier bespaar ik water en het doet geen afbreuk aan het resultaat. Ik gebruik hiervoor een kookpot waar een vergiet van hetzelfde formaat als de kookpot in past. Ik kocht deze enkele jaren geleden bij IKEA en het is 1 van mijn beste investeringen. Een zware pot opheffen is niet altijd evident voor mij, zeker niet als ik kokend water moet afgieten. Ik weet helaas hoe pijnlijk brandwonden hierdoor kunnen zijn. Nu steek ik gewoon het vergiet in de pot, vullen met water en vervolgens de aardappelen of groenten er in. Wanneer die gaar zijn hoef ik enkel het vergiet er uit te halen en kan het water voor iets anders gebruikt worden of gewoon rustig afkoelen. Very handy!

Door de kaassaus verberg je de smaak van de spruitjes, dus ideaal voor die kleine moeilijke eters!

Wat kost dit gerecht?
  • Aardappelen: € 1,99 (1kg)
  • Champignons: € 2,08 (1 x 400gr + 1 x 250gr)
  • Look: € 1,29 (voordeelverpakking van 250gr)
  • Spruitjes: € 3,98 (700gr)
  • Ongezoete sojamelk: € 0,65 (1 liter)
  • Paneermeel: € 0,45 (150gr)

Totaalprijs: € 9,99 voor 4 porties. Na het maken van dit gerecht heb je nog aardappelen, look, spruitjes, paneermeel en melk over die je eventueel kunt gebruiken om een ander gerecht te maken, zoals deze gevulde courgettes of vegan balletjes. De gedroogde kruiden en olie zijn niet bij de totaalprijs gerekend, daar je deze maar 1 keer koopt en heel lang meegaan.

Ook de plantaardige kaas rekende ik er niet bij, omdat de prijzen hiervan soms erg kunnen verschillen per merk. Reken tussen de € 2,50 en € 3 voor een zakje. Zelf gebruikte ik deze kaas van Violife.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn, omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen

Wat heb je nodig?
  • 200 a 250gr aardappelen
  • 500gr kastanjechampignons of gewone witte champignons
  • 1 a 2 teentjes look
  • 600gr spruitjes, vers of diepvries
  • 500ml ongezoete plantaardige melk
  • 150gr kaas (ik gebruikte Violife wedge)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels bloem
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 2 eetlepels olie
  • 2 opgehoopte eetlepels edelgistvlokken (optioneel)
Hoe maak je deze spruitjesschotel met snelle kaassaus?

Schil de aardappelen en snij ze in plakje van ongeveer een halve centimeter dik. Kook ze gaar in wat gezouten water. Maak ondertussen de spruitjes schoon.
Als de aardappelen klaar zijn haal je ze uit het water. Zet ze even opzij en voeg de spruitjes toe aan hetzelfde kokende water dat je voor de aardappelen gebruikte. Kook de spruitjes gaar.

Borstel de champignons schoon en snij de onderkant van de steeltjes. Breek ze in grove stukken en doe ze in de kom van je foodproccesor, samen met de look. Mix alles fijn op de hoogste stand.

Verhit 2 eetlepels olie in een pan. In een andere steelpan giet je de melk, bloem, edelgistvlokken (als je die gebruikt) en 3/4de van de kaas. Laat langzaam opwarmen en roer regelmatig. Let op dat de melk niet aan gaat branden! Doe ondertussen het champignonmengsel in de verhitte pan en bak het zoals je met “normaal” gehakt zou doen. Voeg peper en zout toe naar smaak. Breng je kaassaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer regelmatig tot de kaas volledig is gesmolten. Als de saus te vloeibaar blijft kan je nog wat extra bloem of kaas toevoegen, als ze te dik is giet je er nog wat melk bij.

Neem een ovenschotel (ik gebruikte een ronde vorm van 20cm doorsnee). Begin met een laag van het champignongehakt, vervolgens de spruitjes en giet er de kaassaus over. Zorg dat de saus de hele schotel bedekt. Leg er vervolgens de schijfjes aardappel op. De schijfje mogen elkaar gerust overlappen zodat je de saus niet meer ziet. Strooi de paneermeel en de rest van de kaas over de aardappelen. Plaats de schotel onder de grill of in de airfryer tot de bovenkant goud en krokant is.

Deze spruitjesschotel met snelle kaassaus kan je makkelijk op voorhand maken en ook invriezen. Ik zou je wel aanraden om hem niet niet in de microgolfoven te ontdooien, daar wordt het champingongehakt namelijk hard en droog van. Warm je portie rechtstreeks vanuit de diepvries in een voorverwarmde oven op, of laat ontdooien in de koelkast.

Heb jij deze spruitjesschotel met snelle kaassaus al eens gemaakt? Laat in de reacties hieronder weten hoe het je bevallen is!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

87 − = 79