Vegan balletjes van champignons

vegan recept vegan balletjes champignons zelf vleesvervangers maken

Wie mijn blog al een poosje volgt, weet dat ik niet zo dol ben op vleesvervangers die je in de winkel kan kopen. Niet dat ik er iets op tegen heb, ik vind ze gewoon niet lekker. Al moet ik toegeven dat er ook uitzonderingen zijn zoals de vegan groenteburger van Aldi, maar daar later meer over!

Naast dat ik veel vleesvervangers niet lust, vind ik ze vaak ook prijzig. Zeker als je voor een gezin kookt kan de rekening al aardig aantikken, om van al de plastic verpakking nog maar te zwijgen… Geef mij maar zelfgemaakt, zoals deze vegan balletjes!

Ik gebruikte voor dit recept champignons, omdat die heel erg dankbaar zijn als vleesvervanger door hun textuur. Je kan er makkelijk een “vlezig” effect mee creëren. Ik maakte er eerder ook vegan stoofvlees en een spruitjesschotel met kaassaus mee.

Deze vegan balletjes waren een experimentje en gebaseerd op een ander vegetarisch recept. Toen ik ze voor het eerst maakte en ze net uit de oven haalde was ik even in paniek omdat ik het idee had dat ze er nogal droog uitzagen. Maar zoals het gezegde gaat: oordeel nooit op het uiterlijk. Toen ik er in beet merkte ik dat ze lekker smeuïg binnenin waren. En ze waren nog lekker ook, hoera! Omdat ik er toch zeker van wou zijn dat mijn smaakpapillen mij niet bedrogen heb ik ze uitgedeeld aan een paar mede-vegans voor de ultieme smaaktest. En de feedback die ik van hen kreeg? Ze vonden ze zalig en zelfs hun (vleesetende) familie/vrienden waren fan.

Deze vegan balletjes zijn enorm veelzijdig. Doe ze tussen een broodje, in de spaghetti, bij de stampot, … Maar ook koud zijn ze nog steeds te smaken! Ideaal dus voor op de borrel- en hapjesplank of als redder voor de kleine honger. Ik maakte er balletjes van, maar je kan er net zo goed burgers en zelfs worstjes van maken. Invriezen kan trouwens ook! Bak ze wel eerst en laat volledig afkoelen voor je ze invriest.

Tip: Wil je ze gebruiken in combinatie met een tomatensaus of groene pesto? Vervang de peterselie dan eens door verse bassillicum.

Wat kost dit gerecht?
  • Look: € 1,29 (voordeelverpakking van 250gr)
  • Uien: € 1,29 (voordeelverpakking van 2kg)
  • Champignons: € 2,38 (2 x 400gr)
  • Doosje paneermeel: € 1,45 (150gr)
  • Havermout: € 0,45 (zak van 500gr)
  • Verse peterselie: € 1,09
  • Bloem: € 0,35 (pak van 1kg)

Totaalprijs: € 8,30 voor ongeveer 8 porties. Na het maken van dit gerecht heb je nog havermout, champignons, look, paneermeel, bloem en uien over die je eventueel kunt gebruiken om een ander gerecht te maken, zoals deze chocolade-havermoutkoekjes of spruitjesschotel met snelle kaassaus. De gedroogde kruiden en olie zijn niet bij de totaalprijs gerekend, daar je deze maar 1 keer koopt en heel lang meegaan.

Ook de plantaardige kaas rekende ik er niet bij, omdat de prijzen hiervan soms erg kunnen verschillen per merk. Reken tussen de € 2,50 en € 3 voor een zakje. Zelf gebruikte ik deze kaas van Violife.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn, omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen.

Wat heb je nodig (ongeveer 35 balletjes)
  • 700gr champignons
  • 1 ui
  • 3 teentjes look
  • 95gr paneermeel
  • 25gr havermout
  • 25gr verse peterselie, fijngesneden
  • 54gr bloem
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • 1/2 a 1 theelepel chillipoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 eetlepel olie of 1 extra lepel water
Hoe maak je deze vegan balletjes van champignons?

Pel en snipper de ui en look fijn. Snij de peterselie fijn. Maak de champignons schoon en breek ze in stukken. Doe de champignons in de keukenmachine en mix ze fijn. Verhit de olie of het water en bak hier de champignons in. Voeg de ui en look toe en bak al roerend aan tot de ui een kleurtje krijgt.

Doe het champignonmengsel in een kom en voeg de havermout, het paneermeel, peterselie, tijm, oregano, rozemarijn, geraspte kaas, chilipoeder, peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar.

Doe de bloem in een apart kommetje en voeg 6 eetlepels water toe. Roer het bloemmengsel goed door tot je een soort van beslag krijgt en de meeste klonters verdwenen zijn. Voeg het bloemmengsel toe aan de rest van de ingrediënten en zorg dat je alles goed mengt.

Dek alles af met een deksel of folie en plaats in de koelkast. Laat het daar minstens 2 uur staan, maar langer kan ook. Ik deed zelf een hele nacht.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Haal het mengsel uit de koelkast en rol er bolletjes ter grootte van een golfballetje van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de vegan balletjes 20 minuten in de oven. Draai ze halverwege even om.

Heb jij deze vegan balletjes al gemaakt? Ik ben benieuwd hoe je ze vond!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 − = 30