Vegan stoofvlees van oesterzwam

vegan recept stoofpotjes stoofvlees van oesterzwam

Frietjes met stoofvlees, da’s echt zooooooo lekker! Voor ons – Belgen – is dat één van de Goddelijkste combinaties die er bestaat. Het idee alleen al geeft mij een klein hongertje… Ik was al een poosje op zoek naar een recept voor vegan stoofvlees, maar vond niet meteen mijn ding. De meeste plantaardige versies gebruiken immers seitan en zoals ik al eerder aangaf, ben ik geen fan van vleesvervangers.

Ik ben ook aangesloten bij Weight Watchers en wie in die kringen vertoeft weet wellicht dat er ook een versie van het recept bestaat waar cola zero in wordt gebruikt. Ja, dat leest u goed. Cola zero. De reden hiervoor is dat cola zero tot de categorie van de “0 punten” behoort, wat zoveel betekent als dat je dit onbeperkt mag gebruiken en dus niet van je puntenaantal hoeft af te houden. Toch vind ik het zelf niet zo’n smakelijk idee om een halve liter – of meer – cola door mijn eten te gaan mengen. Het is altijd fijn als je iets lekkers kunt maken en dat dan ook nog eens minder calorieën bevat, maar echt voedzaam vind ik het zelf niet.

Geen recept naar mijn zin dus, dan maar zelf iets creëren. Yes. We. Can!

Oesterzwammen

In dit recept maak ik gebruik van lekkere oesterzwammen die ik verpakkingsvrij koop. Paddenstoelen zijn een heel dankbaar product om vlees te vervangen, omdat ze een “vlezige” structuur hebben. Deze oesterzwammen zijn ideaal omdat ze tijdens het bereiden nog steeds voldoende groot en stevig blijven. Je kan ook een mengeling van verschillende paddenstoelen gebruiken, zolang je ze maar niet te klein gaat snijden! Tijdens het stoven krimpen ze immers nog wanneer ze hun vocht verliezen en je wilt in dit stoofpotje echt wel die vlezige bite hebben.

Wat kost dit gerecht?
  • Oesterzwammen: € 5,97 (3 doosjes van 150gr)
  • Rode wijn: € 1,79 (AH Franse huiswijn fruitig rood)
  • Paprika: € 0,79
  • Uien: € 1,29 (voordeelverpakking van 2kg)
  • Wortelen: € 0,89 (voordeelverpakking van 1kg)
  • Mosterd: € 0,30 (250gr)
  • Brood: € 0,99 (AH Tijger wit heel)

Totaalprijs: € 12,02 voor 4 porties. Na het maken van dit gerecht heb je nog brood, mosterd, wortelen en uien over die je eventueel kunt gebruiken om een ander gerecht te maken, zoals deze pasta curry of linzen-tomaatsoep. De bloem, gedroogde kruiden en olie zijn niet bij de totaalprijs gerekend, daar je deze maar 1 keer koopt en heel lang meegaan.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn, omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen.

Wat heb je nodig voor 4 personen ?
  • 400gr oesterzwammen
  • 125 ml rode wijn
  • 0.5l groentenbouillion
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel olie
  • laurierblad
  • 1 snee brood
  • Mosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels bloem
  • Peper en zout
  • 0.5 theelepel cayennepeper (optioneel)
Hoe maak je dit vegan stoofvlees van oesterzwammen?
  • Maak de oesterzwammen schoon en scheur ze in grove stukken. Pel de ui en snij in blokjes. Was de wortelen, haal de uiteinden er af en snij ze in blokjes. Was de paprika, ontdoe van de zaadlijsten en snij in blokjes.
  • Verhit de olie in een grote pot of pan. Fruit de uit tot ze glazig worden. Voeg de oesterzwammen toe en laat ze 10 minuutjes onder regelmatig roeren goed stoven. Strooi de bloem in de pot, meng alles en laat even meegaren. Voeg de paprika en wortel toe, roer goed en laat een 5-tal minuten stoven. Afkruiden met peper en zout.
  • Voeg de wijn toe en laat deze goed inkoken tot ze ongeveer gehalveerd is. Voeg de groentebouillon, laurier en de snede brood besmeert met mosterd toe (wees niet te zuinig met de mosterd). Voeg komijn, tijm en eventueel de cayennepeper toe. Roer alles om.
  • Zet het deksel er op en laat 20 minuten zacht pruttelen. Als het brood verdwenen is, is het klaar.
  • Serveer met puree, gebakken aardappelen of frietjes.

Budgettip: maak een dubbele hoeveelheid en vries de overschot in.

Heb jij dit recept voor vegan stoofvlees al eens gemaakt? Ik lees graag wat je er van vond.

2 reacties op “Vegan stoofvlees van oesterzwam”

  1. Jou stoofvlees is heel lekker ik maakte het zonder de wijn vroeger maar met nog iets beter😊
    Ik maak het soms ook met Jackfruit is ook lekker en gezond 👍

    1. Sofie Deheusch

      Dag Tine! Leuk te lezen dat je het lekker vond 🙂 Van jackfruit heb ik al veel gehoord maar zelf nog niet geprobeerd. Het staat wel op mijn “bucketlijstje” dus wie weet binnenkort!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 3