Getest en (goed)gekeurd: de vegan spareribs van Albert Heijn

vegan spareribs van Albert Heijn

Met al dat snoep zou je bijna vergeten waar het bij Holy Glory allemaal mee begonnen is: bloggen! De komende tijd wil ik hier weer werk van maken en waar kan je beter starten dan bij een nieuwe review van een product in deze Getest en (goed)gekeurd: de vegan spareribs van Albert Heijn.

vegan spareribs van Albert Heijn

Het aanbod in vegetarische en vegan producten wordt steeds groter. In de webshop van Holy Glory vind je natuurlijk al heel veel vegan snoepjes, koekjes en chocolade, maar ook het aanbod in de reguliere winkels wordt steeds groter. Vooral als het op vlees-, kaas-, en melkvervangers aan komt. 1 van deze koplopers hierin is toch wel Albert Heijn. Nog niet super lang geleden kondigde ze aan dat ze hun vegetarische en vegan aanbod zouden verdubbelen. Die belofte hebben ze ook duidelijk waargemaakt, want ondertussen vind je er bijna alles wat je wil. Charcuterie, slagroom, kaas, donuts,… De tijd dat vegans “enkel sla en komkommers” konden eten is nu echt wel voorbij.

Onlangs lanceerde Albert Heijn weer enkele vleesvervangers waaronder Vegan Spareribs. Ik zag veel van mijn mede-vegans al meteen toeters en slingers boven halen bij het horen van dit nieuws, dus tijd voor mij om zelf op ontdekking te gaan. Hup, naar Albert Heijn!

De ingrediënten

Uiteraard zit er niets dierlijks in de ingrediënten, maar wat dan wel? Ik zocht het voor je uit!

gerehydrateerd plantaardig eiwit (33% soja, 16% tarwe), suiker, plantaardige olie (zonnebloem, raap, palm), tomatenpureeconcentraat, rijstebloem, zetmeel (aardappel, erwt), verdikkingsmiddel (methylcellulose [E461], natriumalginaat [E401], xanthaangom [E415]), specerijen, azijn, plantaardig eiwit (aardappel, erwt), natuurlijk aroma, voedingsvezel (psyllium, erwt), melasse, tomatenpoeder, ui, zout, maltodextrine, gehydrolyseerd soja-eiwit, glucosestroop, gekaramelliseerde suiker, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), dieetzout (kaliumchloride), suikerbietstroop, azijnpoeder, invertsuikerstroop, rookaroma, gerookte maltodextrine, ijzer, aroma, vitamine B12, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), kleurstof (sulfiet-ammoniakkaramel [E150d]), voedingszuur (melkzuur [E270]).

Best een hele waslijst dus! Persoonlijk is dit iets wat ik bij vleesvervangers altijd wat jammer vind: er zitten doorgaans (heel) veel bewerkte dingen in. Bij deze spareribs is dat niet anders, al mag dat de prêt niet drukken.

De vegan spareribs van Albert Heijn zitten verpakt per stuk en zijn reeds gemarineerd, met een apart zakje saus om de spareribs af te lakken. Het valt me wel op dat dit één van de duurdere vleesvervangers is die Albert Heijn in eigen merk verkoopt: € 3.49 per pakje terwijl de meeste andere rond de € 2.50-€ 2.75 schommelen.

Smaaktest

De proof is in eating the pudding zeggen de Engelsen, dus tijd om de keuken in te duiken.

De aanwijzingen op het pakje geven aan dat je de vegan spareribs best op de barbecue of in de pan klaar maakt. Ik ben een beetje in een gemakzuchtige bui en kieper mijn ribs daarom in de airfryer. Al is het stiekem ook wel omdat ik hoop dat ze op die manier een krokant jasje krijgen. Als ik de marinade zo van mijn vingers lik, hoop ik wel dat het eindresultaat lekkerder zal zijn dan dit.

De gebruiksaanwijzing vraagt om 6 minuten bereidingstijd als ze in de pan gebakken worden, dus zet ik de airfryer 5 minuten op 170°c. Na 5 minuten zijn ze nog zacht, maar wel al wat “gekleurd”. En aangezien ik toch wel honger heb, besluit ik om de spareribs toch al te lakken.

Zoals ik al eerder zei, zit er daarvoor een extra zakje saus in de verpakking. Het nadeel hiervan is wel dat het in hetzelfde doosje als de spareribs zit, en het zakje dus vol met marinade hangt. Dat maakt het wat glibberig om helemaal leeg te duwen. En op schone handen hoef je hierbij ook niet te hopen. Misschien ligt het aan mijn techniek maar ik vind het wel een beetje een gedoe om de lak min of meer gelijkmatig over de 2 helften te verdelen. Na nog eens 7 minuten op 170°c is het tijd om te gaan proeven.

IMG 20210307 174708

De buitenkant ziet er voor mij niet zo slecht uit en verschilt niet zo super veel als het uiterlijk van echte spareribs. Bij de eerste hap ben ik blij verrast, want dit smaakt beter dan ik verwacht had. Maar ik mis wel mijn krokant jasje. En ik moet toegeven dat ik het mondgevoel ook nogal matig vind. Het is namelijk nogal “plat” qua textuur, beetje alsof je een mousse van iets aan het eten bent.

Wat me ook opvalt is de smaak. Volgens de verpakking zijn het zoete spareribs, maar bij sommige happen proef ik echt duidelijk de azijn. Het had gerust wat zoeter mogen zijn.

Eindoordeel

Ik moet zeggen dat mijn smaakpapillen een beetje in de war zijn bij deze vegan spareribs van Albert Heijn. Sommige happen vond ik OK en andere happen weer wat minder. Ik mis dat krokant jasje, maar misschien ligt dat gewoon aan het feit dat ik een airfryer gebruikte en geen pan.

De vraag die ik me bij dit soort reviews altijd probeer te stellen is: zou ik het opnieuw kopen? Ja en nee. Wellicht niet uit eigen beweging omdat ik er zin heb, maar wel omdat ik bijvoorbeeld op een feestje of barbecue word uitgenodigd en ik iets lekkers voor mezelf moet of wil meenemen.

Een tweede vraag die ik mezelf ook steeds probeer te stellen is: zou ik hier een doorgewinterde vleeseter mee kunnen overtuigen? Ik denk het niet. Al was het maar omdat mensen die heel graag spareribs eten, dat ook doen voor de “beleving” van aan zo een ribbetje te knabbelen en sabbelen. Dat is bij deze vegan variant dus niet echt aan de orde. En ook qua smaak denk ik dat het gewoon niet het ideale product is om een carnivoor te overtuigen, in tegenstelling tot sommige andere producten. Toen ik de review over de smeerpate van Kips schreef, kreeg ik op sociale media namelijk veel reacties van mensen die niet vegan waren maar deze wel erg lekker vonden. Het kan dus wel.

Desalniettemin een pluim voor Albert Heijn om toch maar steeds te blijven groeien en ontwikkelen als het op plantaardige producten aan komt. Ik ben nu al benieuwd wat voor lekkers jullie in de toekomst gaan bedenken. Deze vegan spareribs van Albert Heijn krijgen van mij 7.5/10!

Maar mijn smaakpapillen zijn de jouwe niet dus ga het vooral zelf ontdekken. Je vindt ze zowel bij Albert Heijn België als Albert Heijn Nederland.

Heb jij deze vegan spareribs van Albert Heijn al geprobeerd? Laat me in de comments weten hoe ze je bevielen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *