Getest en (goed) gekeurd : de vegan smeerpaté van Kips

de vegan smeerpaté van Kips.

Deze keer neem ik de vegan smeerpaté van Kips onder de loep!

Eén van de dingen waar veel “beginners” tegenaan lopen als ze geen (of minder) vlees willen gaan eten is: wat smeer ik op mijn boterham? Tuurlijk kan je gewoon confituur, pindakaas of (vegan) chocopasta gebruiken, maar dat ben je na een maand ongetwijfeld ook beu! Gelukkig bestaan er deze dagen al verschillende (lekkere) alternatieven voor op de boterham, die – zowel van uiterlijk als smaak – soms akelig dicht in de buurt van echt vlees komen. Zo heb je vleesvrije boterhamworst, ham, preparé en verschillende varianten smeerpaté.

Ik ben eigenlijk altijd al dol geweest op smeerpaté. Een dikke laag op lekker vers brood als lunch of tussendoortje, daar zei ik geen nee tegen. Nu moet ik toegeven dat ik – ondanks dat ik het zo graag at – het niet noodzakelijk mistte om geen smeerpaté meer te kunnen eten sinds ik geen dierlijke producten meer probeer te eten. Ik was dus ook niet op zoek naar een alternatief hiervoor, maar eerder iets naar wat variatie voor tussen mijn boterham.

Ik ontdekte het bestaan van vegan smeerpaté toen ik in Nederland woonde en daar de producten van De Vegetarische Slager leerde kennen. Dit bedrijf maakt vegetarische en vegan vleesvervangers, zowel voor op de boterham als voor bij je hoofdmaaltijd. Vroeger kocht ik dan ook altijd de paté en preparé van De Vegetarische Slager. Lekker, maar de (onnodige) verpakking bij dit merk vond ik een afknapper. Elke portie zit namelijk in een apart worstje, en elk worstje wordt dan ook nog eens dichtgemaakt met 2 metalen clips. Hoewel de individuele porties ook wel voordelen hebben, besloot ik toch om eens te onderzoeken wat de alternatieven waren.

De vegan smeerpaté van De Vegetarische Slager.
De individuele verpakkingen van De Vegetarische Slager.
Foto: De Vegetarische Slager

En zo kwam ik dus bij deze vegan smeerpaté van Kips uit, gevonden bij Albert Heijn!

Over Kips

Kips is een Nederlands bedrijf dat vooral broodbeleg produceert. Zo hebben verschillende soorten patés in hun assortiment, maar ook achterham en balletjes in verschillende sausjes. Ze hebben zowel een aanbod in producten met als zonder vlees. Naast deze vegan smeerpaté verkopen ze ook nog vegan snijworst, vegan tuinkruiden smeerworst, vegan magere smeerworst, vegan filet americain en vegan mediterraanse smeerpaté. Niet slecht dus voor wie geen vlees eet!

De eerste indruk

De vegan smeerpaté van Kips zit verpakt in een handig (en stevig) doosje. Persoonlijk vind ik dit zelf al een pluspunt; zo wordt je paté minder snel slecht en wie creatief is – of kinderen heeft die graag knutselen – vindt wel een manier om het doosje na gebruik te recycleren. Binnenin zit een dun laagje aluminiumfolie. Ik weet natuurlijk niet in hoeverre zoiets verplicht is i.v.m. de voedselveiligheid en of deze folie invloed heeft op de versheid van het product, maar ik vraag me af of er geen andere en milieuvriendelijkere oplossing voor is. Gelukkig gaat het om een erg dun laagje.

De smeerpaté van Kips ziet er wel akelig echt uit. Als ik deze naast een vleesvariant zou leggen zonder te weten welke de plantaardige versie is, dan zou ik toch erg veel moeite hebben met “de juiste” er uit te kiezen. De paté ziet er ook erg romig uit. Voorlopig al een goed begin!

De smaaktest

Nog belangrijker dan hoe het er uit ziet, is de vraag: is het wel lekker? En ik moet toegeven dat ik bij de eerste hap echt aangenaam verrast ben; Héél aangenaam zelfs! Deze vegan smeerpaté van Kips is echt lekker! Zacht en romig, terwijl de smaak niet noodzakelijk “verraad” dat het om een plantaardig broodbeleg gaat. Schotel dit voor aan je kieskeurige partner, kinderen of schoonouders zonder hen te vertellen dat er geen vlees in zit, en ik ben er ZEKER van dat ze dit zonder gezeur en geklaag opeten!

Voor mij is deze vegan smeerpaté van Kips echt een blijvertje. En als mooi extraatje bevat deze plantaardige versie flink wat minder calorieën dan de vleesvariant (261 kcal tegenover 310kcal per 100gr). Het enige nadeel vind ik wel het prijskaartje: 1,49 euro voor de smeerpaté met vlees tegenover 2,19 voor de vegan smeerpaté (beide 125gr). Als je 10 doosjes koopt is dat toch een verschil van maar liefst 7 euro. Dat vind ik toch al de moeite…

Zelf vind ik het altijd wel jammer als de plantaardige variant van een product aanzienlijk duurder is, aangezien het er – al dan niet bewust – voor zorgt dat mensen makkelijker voor vlees zullen blijven kiezen. Ik snap ook wel dat “vegan” of “vegetarisch” commercieel heel aantrekkelijk is en het dus aanlokkelijk is om daar een hoger bedrag voor te vragen, maar ik hoop dat bedrijven op een dag toch gaan inzien dat zij een grote invloed hebben op het vleesverbruik van de consument.

Ik juich bedrijven die zich zo open inzetten om ook plantaardige producten te maken – zoals Kips – echt enorm toe. Maar naast de productie en het bekend maken van deze artikelen bij het grote publiek, vind ik het toch ook belangrijk dat de plantaardige producten betaalbaar blijven. Iets wat naar mijn mening bij sommige merken wel eens over het hoofd gezien wordt. Pas als plantaardige producten qua prijs ongeveer op gelijke hoogte komen met hun vleesvariant, zullen ook mensen die niets met een plantaardige levensstijl te maken hebben, de stap durven zetten om met deze producten aan de slag te gaan.

Nu moet ik zeggen dat ik die 2,19 euro ook niet zo schandalig door vind. Ter vergelijking: de Petit Paté van De Vegetarische Slager kost 2,49 euro voor 120gr. Ik wou gewoon even aanhalen dat ik het prijsverschil tussen de vleespaté en de vegan smeerpaté zo jammer vind.

Eindconclusie

Ik ben fan! Deze vegan smeerpaté van Kips is echt lekker, romig en moeilijk van de vleespaté te onderscheiden. Bovendien zit het ook nog eens in een handig doosje dat je nadien eventueel nog kunt hergebruiken. Het enige minpunt voor mij was het toch wel redelijke prijsverschil tussen deze vegan paté en de vleespaté. Daarom trek ik toch 1 puntje af. Sorry Kips!

Eindscore: 9/10

Ga ik deze vegan smeerpaté van Kips nog eens kopen? Reken maar! en ook de andere plantaardige producten van Kips ga ik zeker eens uittesten. Ben erg benieuwd of deze ook zo lekker zijn. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Ook eens proberen?

Deze vegan smeerpaté van Kips koop je bij Albert Heijn, zowel in België als Nederland. Meer info over Kips vind je op hun website.

Heb jij deze vegan smeerpaté van Kips al eens geprobeerd? Ik ben benieuwd hoe jij hem vond!

Wil jij je zaak of product ook graag op deze site zien verschijnen? Neem dan contact op via sofie@holyglory.be. Lees hier de andere reviews.

1 reactie op “Getest en (goed) gekeurd : de vegan smeerpaté van Kips”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *