Groenten schillen: (on)zinvol?

Hoe (on)zinvol is het om je groenten te schillen? Welke schillen zijn eetbaar en hoe zit het met pesticiden?

Ik kijk altijd vol naar verbazing naar mensen die groenten zoals komkommer of courgettes van hun schil ontdoen. Moeder Natuur heeft er namelijk voor gezorgd dat hier de meeste vitamines en voedingsstoffen in zitten. Toegegeven: sommige mensen hebben moeite om deze buitenste laag goed te verteren, maar als je daar niet meteen last van hebt is het eigenlijk – voor de meeste groenten niet nodig om ze bij het bereiden te gaan schillen.

Zelf schil ik eigenlijk zelden of nooit mijn groenten of aardappelen. De enige uitzondering die ik daar op maak is wanneer bijvoorbeeld mijn wortelen of aardappelen niet meer dagvers zijn. Wanneer je worteltjes een week in de koelkast laat liggen, kan je deze nog perfect eten, maar je zal zien dat er kleine haartjes en oneffenheden op de schil komen. Zelf vind ik dit geen smakelijk idee om op te eten, dus kies ik er voor om ze van hun jasje te doen. Ook aardappelen krijgen plekjes en uitschieters als ze wat langer blijven liggen. Volg vooral je eigen gevoel hier in. beslis je om ze toch te schillen, hou je groentenafval dan bij. Stop alles in een zakje of doosje en vries dit in. Vul dit aan telkens je nieuw restafval hebt. Wanneer je een voorraadje verzameld hebt kan je hier lekkere groentenbouillion van maken. Haal je bouillion door een zeef en gooi het uitgekookte “afval” weg. Zo haal je het maximum uit je aankopen.

Hoe zit het dan met pesticiden?
Het is algemeen geweten dat het meeste groenten en fruit met pesticiden bewerkt wordt, met uitzondering van Bio-producten. Het doel van deze pesticiden is om fruit en groenten zo mooi en zo groot mogelijk te maken. Ook verlengen ze vaak de houdbaarheid en zorgen ze er voor dat insecten geen kans maken. Maar je wil je kinderen natuurlijk geen bord giftig voedsel voorschotelen. We weten wel dat we groenten en fruit voor gebruik moeten afspoelen met water, maar dit is niet altijd voldoende om alle pesticiden te verwijderen. Gelukkig bestaat daar een handig middeltje voor: natriumcarbonaat!

Natriumcarbonaat of bicarbonaat zullen heel veel mensen beter kennen als “baking soda” of zuiveringszout. Baking soda is niet te verwarren met bakpoeder, ze staan beide bij de bakproducten maar zijn 2 verschillende dingen. Zoals de naam het al zelf zegt, heeft zuiveringszout een krachtig zuiverende werking waardoor het heel geschikt is als natuurlijk poetsmiddel in het huishouden. Het verwijderd bloedvlekken, hardnekkig vuil, slechte geurtjes en dus ook pesticiden!

Vul je een opvangbak, kom of grote pot met 2 eetlepels zuiveringszout en doe hier je groenten of fruit in. Probeer meerdere groenten tegelijk te wassen, ook als je ze niet meteen gaat gebruiken. Zo bespaar je water. Laat een kwartiertje weken en spoel goed af. Gebruik het water eventueel om door het toilet of doucheput te gieten, dit reinigt ineens ook je leidingen. Dep je groenten of fruit droog en zet ze in de koelkast als je ze niet meteen gebruikt.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *