Chocolade-havermoutkoekjes

Foto van het recept voor vegan plant-based chocolade-havermoutkoekjes.

Vegan chocolade-havermoutkoekjes dus!
Ik wou eigenlijk oreo’s maken. Ik had een recept gezien op de website van een collega-blogger dat me erg interessant leek. Alleen zat er ei, honing en roomboter in, dus moest ik alternatieven zoeken om ze in het plantaardige plaatje te laten passen. Nu vind ik dat niet zo erg! Ik vind het altijd een leuke uitdaging om een “normaal” recept om te toveren tot iets lekkers zonder daarvoor dierlijke producten te gebruiken.

Ik had alle ingrediënten gekocht en ging vol moed aan de slag, De honing verving ik door agave, het ei door een stukje banaan en voor de boter koos ik een plantaardige versie. Maar zoals dat wel eens wil gebeuren bij experimenteren liep niet alles volgens plan. De botercrème voor de vulling vond ik namelijk niet zo lekker. En wat ik niet lekker vind zet ik liever niet op mijn blog.

Maar die koekjes? Yes, daar werd ik blij van! Knapperig met een lekkere chocoladesmaak. En dankzij de havermout die overvloedig aanwezig is zorgen deze koekjes er ook nog eens voor dat je langer voldaan bent en dus minder snel honger krijgt. Win-win situatie dus! Ik ben er zo dol op dat ik graag het recept met jullie deel. Deze koekjes zijn – uiteraard – ei en lactosevrij!

Wat kost dit gerecht?
  • Havermout: € 0,45 (500gr)
  • Tarwebloem: € 0,35 (1kg)
  • Tros bananen: € 0,99
  • Ongezoete cacaopoeder: € 2,19 (Blooker, 250gr)
  • Witte suiker: € 0,79 (1,5kg)
  • Vanillesuiker: € 0,25
  • Plantaardige boter: € 2,79 (Blue Band Voor koken, bakken & braden pakje voordeelverpakking, 500gr)
  • Bakbpoeder: € 0,49 (6 pakjes)

Totaalprijs: € 8,30 voor ongeveer 50 koekjes. Na het maken van dit gerecht heb je van alle ingrediënten nog een flinke hoeveelheid over waar je andere baksels mee kunt maken. Kijk gerust eens bij mijn recepten voor cake en taart of koekjes ter inspiratie.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn, omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen.

Wat heb je nodig voor 50 chocolade-havermoutkoekjes?

  • 200gr havermout
  • 100gr bloem
  • 50gr banaan (ongeveer de helft van een kleine banaan)
  • 40gr ongezoete cacaopoeder
  • 70gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200gr plantaardige boter
  • 1/2 theelepel bakpoeder
Hoe maak je deze chocolade-havermoutkoekjes?

Maal de havermout fijn in je keukenmachine of blender zodat je havermeel krijgt. Voeg de bloem, suiker, vanillesuiker, cacaopoeder en bakpoeder toe. Plet de banaan en meng deze samen met de boter door het beslag.

Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een bol. Leg het deeg minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Steek er met een vorm naar keuze koekjes uit en bak ze 5 a 10 minuten in de oven. Ze kunnen nog een beetje breekbaar zijn als je ze net uit de oven haalt, maar ze worden wat harder zodra ze afgekoeld zijn.
Je kan ze zo eten maar ze zijn ook erg lekker met enkele schijfjes aardbei of banaan belegd.

Heb jij deze lekkere chocolade-havermoutkoekjes al eens gebakken? Laat me weten hoe je ze vond, ik ben erg benieuwd!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *