Basisrecept voor vegan bananenbrood

Mmmm, bananenbrood! Ik ontdekte het als kind op de lagere school en ben er nog steeds dol op. Het is de ideale manier om bananen te verwerken die dringend op moeten en een ideale oplossing voor wie ’s ochtends weinig of geen tijd heeft om te ontbijten. Verdeel het bananenbrood in plakjes en stop ze individueel verpakt in de diepvries. Warm ’s ochtends even op of laat een kwartiertje aan de lucht ontdooien en je kan voldaan aan je dag beginnen! Ook ideaal als tussendoortje voor de kinderen. Haal ’s ochtends uit de diepvries en stop het bevroren in hun rugzak. Tegen dat ze aan hun snack toe zijn is het bananenbrood weer zacht en fluffy.

Kies je eigen mix
Dit recept kan je gebruiken als basis voor je eigen voorkeuren. Je kan het opeten zoals het is, of je kan tijdens het bereiden van je beslag nog allerlei lekkers toevoegen. Denk hierbij aan chocolade, bosvruchten, sprinkels, noten, rozijnen, gedroogde vruchten, …. Zo maak je van een simpele snack een leuke blikvanger voor elk feestje.

Ps: ook erg lekker met een laagje chocopasta ❤!

Havermout
Ik heb in dit recept er voor gekozen om een deel van de bloem te vervangen door havermout. Daar merk je niets van in het uiteindelijke resultaat, maar maakt deze cake wel iets gezonder. Havermout zit namelijk bomvol vezels. Hierdoor heb je langer een voldaan gevoel en schommelt je bloedsuikerspiegel minder snel. Je zal dus minder snel zin in een zoete snack krijgen en je hongergevoel zal langer weg blijven.

Een luchtig bananenbrood
Om een luchtige cake te krijgen gebruik je normaal gezien stijfgeklopte eiwitten die je voorzichtig onder je beslag spatelt. Dat is hier dus niet aan de orde, maar dat betekent niet dat het niet luchtig mag zijn. Meng simpelweg 1 eetlepel azijn met 1 theelepel baking soda. Opgelet: baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder! Je vindt het echter wel terug in hetzelfde winkelrek, namelijk bij de bakproducten. Er staat duidelijk “baking soda” of “bicarbonaat” op de verpakking.

Wat heb je nodig?

  • 100ml olie, ik gebruikte zonnebloemolie
  • 100ml water
  • 250gr tarwebloem
  • 100gr havermout
  • 3 bananen, gebruik het liefst bananen die erg rijp zijn en al bruin zijn
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 130gr suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel baking soda

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de bloem, havermout, bakpoeder, suiker en baking soda goed door elkaar. Plet de bananen in een andere kom. Voeg de olie, het water en de azijn toe aan het bananenmengsel en mengen goed.

Doe nu het bloemmengsel bij het bananenmengsel en roer alles tot een homogeen beslag. Giet alles in een bakvorm en plaats ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven.

Heb jij dit bananenbrood gemaakt? Laat me weten hoe het je beviel!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *