Romige linzen-tomatensoep

recept voor romige tomaten-linzensoep

Ik kocht onlangs een grote zak rode linzen, eigenlijk zonder goede reden. Meestal koop ik mijn groenten doelgericht met een duidelijk recept voor ogen. Maar dus niet bij deze linzen. Het leek mij iets wat je als vegan of plant-based eter maar beter standaard in huis hebt.

Nochtans zijn linzen een ideale vleesvervanger dat bomvol ijzer, vezels en eiwitten zit. Je ziet ze vaak als vervangers van gehakt in pastasaus of vegan gehaktbrood, maar ik koos er deze keer voor om ze te verwerken in dit recept voor romige linzen-tomatensoep. Want soep is gewoon altijd lekker (vind ik)!

Waar je op moet letten als je deze soep maakt

Deze linzen-tomatensoep wordt gemaakt met gedroogde linzen. Wanneer je deze toevoegt aan het water, zinken de gedroogde linzen naar de bodem. Het is daarom erg belangrijk(!) om regelmatig in de pot te roeren terwijl de linzen koken. Vergeet hierbij ook niet om ook de bodem van je kookpot te raken bij het roeren, want anders kunnen de linzen aanbranden (ik spreek uit ervaring).

De soep is ook vrij dik. Ik heb de hoeveelheid water in het recept genoteerd om de dikte van de soep te krijgen zoals ik hem lekker vind. Je kan uiteraard zelf meer of minder water toevoegen. Ik zou je wel aanraden om minstens 750ml te gebruiken bij het koken van de linzen. Deze kleintjes hebben echt wel voldoende water nodig om gaar te worden. Gebruik het kookvocht van de apart gekookte wortel om aan te vullen.

Wat kost dit gerecht?

 • Gedroogde rode linzen: € 1,99 (500gr)
 • Wortelen: € 0,89 (voordeelverpakking van 1kg)
 • Uien: € 1,29 (voordeelverpakking van 2kg)
 • Tomaten: € 1,29 (6 stuks/500gr)
 • Verse peterselie: € 1,09

Totaalprijs: € 6,55 voor 4 porties. Na het maken van dit gerecht heb je nog wortelen, tomaten en uien over die je eventueel kunt gebruiken om een ander gerecht te maken, zoals dit pastagerecht. De gedroogde kruiden en olie zijn niet bij de totaalprijs gerekend, daar je deze maar 1 keer koopt en heel lang meegaan.

Ik gebruikte als richtprijs de gegevens van Albert Heijn, omdat deze qua prijs in het landelijke gemiddelde zit én zowel in België als Nederland bekend is. Maar wie slim shopt komt uiteraard nog goedkoper uit. In dit artikel geef ik alvast enkele tips om budgetproof boodschappen te doen.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 4 medium wortelen
 • 1 grote ui
 • 250gr rode linzen
 • 1l groentenbouillon
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel currypoeder
 • 5 tomaten
 • Peper
 • Zout
 • Verse peterselie
Hoe maak je deze romige linzen-tomatensoep?

Schil de wortel en snij ze in blokjes. Zorg dat je 1 gesneden wortel opzij zet! Pel en snipper de ui.

Doe de 3 wortelen, ui, linzen, bouillon, tijm, peper en zout in een grote pot en laat 40 minuutjes zacht sudderen tot de linzen gaar zijn.

Zet ondertussen een tweede pot met kokend water op. Kook de stukjes wortel die je opzij hebt gezet gaar. Terwijl de wortel kookt, snij je de tomaten in kleine blokjes. Zet de gesneden blokjes van 1 tomaat apart. Haal de gare wortel uit het water, maar giet het kookvocht niet weg.

Van zodra de linzen gaar zijn voeg je de tomatenblokjes toe, behalve de blokjes die je opzij hebt gezet. Laat 5 minuten zachtjes meekoken en pureer alles met een staafmixer. Voeg de resterende wortel- en tomatenblokjes toe. Gebruik het kookvocht van de wortel om de soep dunner te maken indien nodig. Serveer de linzen-tomatensoep met verse peterselie.

Budgettip: Heb je na het maken van deze linzen-tomatensoep nog kookvocht over? Laat het eerst volledig afkoelen. Vervolgens kan je dit kookvocht invriezen en gebruiken wanneer je nog eens soep maakt. je kan het kookvocht ook aan je plantjes geven. Ze zullen blij zijn met de extra vitamines en zo gaat er geen onnodig water verloren.

Heb jij deze romige linzen-tomatensoep ook gemaakt? Laat me weten wat je er van vond!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *