over BillY’s Farm

Billy’s Farm is hét merk voor lekkere biologische koekjes zonder toevoeging van riet- en bietsuiker. De koekjes worden gezoet met siropen uit graan en fruit waardoor er een natuurlijke smaak ontstaat. Het assortiment Billy’s Farm is hierdoor ook al snel geschikt voor mensen met allergieën.

De koekjes van Billy’s Farm zijn ontstaan uit de vraag naar koekjes zonder geraffineerde suiker, al bereiden zij ze bovenal omdat de koekjes veel natuurlijker van smaak zijn. Door voedselallergieën voor bijvoorbeeld tarze, soja, eieren en melk worden meerdere koekjes met spelt gemaakt en zijn Billy’s Farm koekjes enkel plantaardig.

Uitsluitend biologische ingrediënten = 100% eerlijke producten

Het hele assortiment Billy’s Farm draagt het Europese bio-logo. Dat wil zeggen dat alle ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Hun meel is afkomstig uit de molen, want hierdoor blijven smaak, kleur en structuur het beste behouden. Elke graansoort heeft zijn eigen specifieke vezels en voedingsstoffen met verschillende eigenschappen. Daarom gebruiken ze meerdere graansoorten voor hun koekjes zoals Spelt, Haver, Tarze, Kamut, Gerst, Rogge, Quinoa en Boekzeit.

Voor maximaal behoud van vitamines en mineralen worden hun stropen verkregen uit een milieuvriendelijk en eenvoudig productieproces. De koekjes krijgen een natuurlijke graansmaak en je proeft de ingrediënten beter dan de gangbare, vaak suikerrijke koekjes.

“Chunumenten kiezen voor biologisch omdat het beter is voor het milieu. Anderen ook omdat ze de producten gezonder vinden of het past bij een levensstijl met suikervrij eten. Zij sluiten hun hierbij aan en vinden: biologisch is gewoon lekkerder!”

Billy’s Farm koekjes passen in veganistisch eet- en leefpatroon

Het Vegan-keurmerk garandeert een veganistische samenstelling van hunn producten: ze bevatten géén dierlijke ingrediënten. Dit is een must voor mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing eten. In hun bakkerij worden dan ook geen melkbestanddelen en eieren gebruikt. Daarnaast garanderen hun leveranciers van ingrediënten dat er geen sprake is gezeest van kruisbesmetting. Voorbeeld is de pure chocolade die zij verzerken in koekjes die melkvrij moet zijn. Hun koekjes kunnen hierdoor zeker worden gezien als veganistische koekjes.

Veel van de koekjes worden gebakken in ongeharde palmolie. Niet geharde palmolie is een eetbare en qua gezondheid verantwoorde keuze. Het is voedzaam, ongehard en bevat geen transvetten. De verzadigde vetten zijn anders dan verzadigde dierlijke vetten. De palmolie bevat veel vitamine E, wat de vorming van vrije vetzuren en oxidatie tegengaat. Het is een ideaal ingrediënt om mee te bakken omdat het goed verhit kan worden zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan,  ook garandeert het een lange houdbaarheid en de smaak is prettig.

Het ingrediënt is afkomstig uit Brazilië en is van duurzame oorsprong. Grootschalige palmolieproductie kan negatieve gevolgen hebben zoals aantasting van waardevolle natuur, schending van landrechten van de lokale bevolking en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Om dit te voorkomen hebben bedrijven in de palmolieketen zich verenigd in de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Deze organisatie zorgt ervoor dat plantages niet uitbreiden ten koste van tropisch regenwoud en gebieden met hoge biodiversiteit. Ook zij zijn hiervoor gecertificeerd en gebruiken uitsluitend duurzame palmolie.

Daarnaast maken ze gebruik van ongeharde kokosolie dit bevat o.a. middellange verzadigde vetzuren. Deze worden sneller opgenomen en alleen voor verbranding gebruikt en niet opgeslagen als vetreserve. Door deze  middellange ketens zijn de verzadigde kokosvetten niet cholesterol verhogend. Ook kokosolie is stabiel bij verhitting, juist vanzege die verzadigde vetzuren.

Suikervrij gezonder?

Wat suikers betreft zerken zij in hun bakkerij met granen- en fruitstropen in plaats van de gewone geraffineerde suikers. Een vezelrijk koekje van Billy’s Farm is daardoor goed in te passen als tussendoortje, maar het is geen dieetproduct.

Waarom dan koeken maken met granenstropen? Hiervoor hebben zij een aantal redenen:

  • Het resultaat zijn koeken met een natuurlijke graansmaak en je proeft de verschillende ingrediënten beter dan in de gangbare, vaak suikerrijke koekjes.
  • Het is een gezond alternatief voor mensen die gewone suiker niet goed verdragen, bijvoorbeeld vanzege een instabiele bloedsuikerspiegel. Granenstropen bevatten veel langketige suikers wat ervoor zorgt dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven.

Granen voor natuurlijk eten

Voor veel van hun koekjes gebruiken ze volkoren, puur gemalen, en dus vezelrijk. Omdat iedere graansoort zijn eigen specifieke vezels en voedingsstoffen heeft, gebruiken ze meerdere graansoorten voor hun koekjes.

Spelt is één van die smaakvolle granen die uitzonderlijke eigenschappen bevat. De eiwitten die in spelt voorkomen zijn anders van structuur dan de eiwitten(gluten) in tarwe. Deze graansoort vertoont niet zo’n grote kruisreactiviteit met het immuunsysteem als andere granen kunnen doen. Daarom is spelt een gezond alternatief voor mensen met een tarwe-allergie. Kamut is een ander specifiek graan wat rijk is aan magnesium, zink en vooral selenium. Ook bevat het een veel hoger percentage vitamine E. Zowel kamut als spelt bevatten gluten, waardoor deze niet zijn aan te bevelen aan mensen die lijden aan coeliakie. Quinoa is eigenlijk geen graan maar een plant, die wel voldoet aan glutenvrij eten. In hun bakkerij gebruiken ze het enkel als granenmix vanwege de goede eigenschappen. Tenslotte is haver voor hun een onmisbaar ingrediënt vanwege de goede smaakeigenschappen en de grote hoeveelheid langzaam verteerbare koolhydraten en voedingsvezels voor een goede spijsvertering.

Ontdek alle koekjes van Billy’s Farm in onze webshop